Direktor bolnice u Tuzli: Ne znamo kako se medicinska sestra zarazila, bila je u kontaktu i sa pacijentima


Medicinska sestra u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli, nekadašnji Centar za srce BiH, koja je pozitivna na koronavirus proteklih dana dolazila je na posao, a osim s kolegama bila je u kontaktu i sa pacijentima. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je direktor Medicinskog instituta Bayer Elmir Jahić.

Medicinska sestra u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli, nekadašnji Centar za srce BiH, koja je pozitivna na koronavirus proteklih dana dolazila je na posao, a osim s kolegama bila je u kontaktu i sa pacijentima. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je direktor Medicinskog instituta Bayer Elmir Jahić.

Jahić je za Klix.ba kazao da se njihova zaposlenica kod koje je večeras potvrđen koronavirus prethodno ovog petka žalila na bol u grudima, bez pokazivanja bilo kakvih simptoma koji bi ukazivali na zarazu virusom SARS-CoV-2.

“Ona se više žalila na bol u grudima koji je upućivao na kardiološke probleme. Nakon pregleda naši kardiolozi su je uputili na rendgen, a potom i CT pluća, nakon čega je posumnjano na infekciju COVID-19. Promptno smo reagovali po protokolu koji je usvojen od Kriznog štaba TK te smo kontaktirali sve nadležne službe. Uzet je bris, urađeno je testiranje te je našoj uposlenici verificirana infekcija COVID-19”, kazao je Jahić za Klix.ba.

Nakon što je utvrđena zaraza koronavirusom, Jahić nam je kazao da su pokrenute sve procedure koje svaka bolnica ima za slučaj ovakve infekcije.

Jahić navodi da je još uvijek nepoznanica na koji način je ova medicinska sestra zaražena koronavirusom, da li putem svojih privatnih kontakata ili eventualno preko zaraženog pacijenta.

Higijensko-epidemiološka služba i Zavod za javno zdravstvo TK trenutno se nalaze u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli i u toku su epidemiološka ispitivanja i testiranja osoba s kojima je zaražena medicinska sestra bila u kontaktu.

Jahić nam je kazao da je ona pored kolega u bolnici u kontaktu bila i sa pacijentima.

“Mi smo proteklih sedmica značajno smanjili broj pacijenata, a trenutno u bolnici imamo njih svega sedam. Treba imati u vidu da mi tretiramo pacijente koji imaju najsmrtonosnija oboljenja poput infarkta srca, ili disekcije aorte. To su hitni slučajevi koje smo morali primiti, sa korektnom epidemiološkom anamnezom. Međutim, uvijek se može dogoditi da pacijenti nešto prećute. To ćemo nadam se sada sve utvrditi”, naveo je Jahić.

Svi oni koji su se večeras zatekli u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli bit će uzeti u epidemiološku obradu, a iz Kriznog štaba TK potvrđeno nam je da su oni u izolaciji. Također, jedan od prijedloga kriznog štaba je i taj da se Medicinski institut Bayer pretvori u izolatorij.

“Sve zavisi od toga kako će se stvari odvijati, odnosno da li će biti još neki od uposlenika koji su pozitivni na koronavirus. U narednom periodu ćemo donijeti jednu takvu odluku. Problem je što naš institut nije osposobljen za to da u potpunosti tretira ovakve pacijente, jer nemamo pulmologa, infektologa i epidemiologa. Uglavnom su u pitanju specijalnosti koje nisu bliske sa ovom vrstom oboljenja. Mislim da bi bilo znatno korektnije da brigu o ovim pacijentima vode oni ljekari koji su specijalizirani za ove djelatnosti”, zaključio je Jahić.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.