Danijela Đukanović o ZMIJANJSKOM VEZU: Očuvanje kulturnog nasljeđa ČUVA IDENTITET NARODA


Na UNESKO-ovoj listi nematrijalnog kutlurnog nasljeđa čovečanstva iz Republike Srpske uvrštena su dva elementa, Zmijanjski vez i običaj branja trave Ive na Ozrenu.

Sa muzejskom savjetnicom i etnologinjom Danijelom Đukanović, razgovarali smo o značaju nematerijalnih kulturnih dobara za narod i njegovu prepoznatljivost u svijetu.

-Da bi neki element bio upisan na UNESKO-vu listu odnosno da bi nematrijalno nasljeđe jedne države bilo prepoznato kao dio svjetskog kulturnog nasljeđa i kao takvo zaštićeno mora da ispunjava nekoliko uslova. Da zajednica, odnosno narod, prepozna i primjenjuje upisani element u svakodnevnom životu, da element ima kontituitet u primijeni dugi niz godina, da se znanja, vještine i umijeća koja su dio nematirajalnog nasljeđa određenog elemenata, prenose sa generacije na generaciju ljudi i da sva ta znanja i vještine budu primenjive autentično u današnjem vremenu – objasnila je ona.

Upravo su Zmijanjski vez i Običaj branja trave Ive ispunili sve te uslove da bi bili dio svjetskog kulturnog nasljeđa.

Zmijanjski vez je po svim svojim karakteristikama, tehnici izrade, boji veza, stilskim ornamentalnim kompozicijama u kontinuitetu, od sredine 19. vijeka do danas prisutan i prepozant od strane naroda kao dio njegovog identiteta.

Foto: Seesrpska/RAS Srbija

-Zahvljujući udruženjima, pojednicima, ženama koje posjeduju veliku ljubav i želju da nauče i primijene Zmijanjski vez u današnjem vremenu, on je uspio da bude zasluženo prepoznat kao dio svjetskog kutlurnog dobra. S druge strane Običaj branja trave Ive na Ozrenu pokazuje i dokumentuje koliko je jaka socijalna uloga elementa u interakciji lokalne zajednice – rekla je Đukanovićeva.

Običaj branja trave Ive je već dugi niz godina prisutan u tradiciji srpskog naroda. Na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitetelja narod primjenjuje ovaj običaj tako što se penje na planinu Ozren i bere travu Ivu čija je primarana uloga u narodnoj medicini.

-Pored ova dva elementa iz Repubike Srpske na UNESKO-vu listu nematrijalnog kulturnog nasljeđa pripremljena je i poslata nominacija još jednog elementa, “Nevesinjske olimpijade”. Pored Nevesinjske olimpijade poslata je i zajednička nominacija sedam evropskih država za “Tradicionalni uzgoj konja pasmine Lipicaner”. Za ove nominacije čekamo odgovor iz UNESKA – dodaje ona.

Kako kaže, posle upisa određenih elemenata na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine države potpisnice UNESKO-ve konvencije  imaju obavezu da dalje u kontinuitetu upisani element zaštite, promovišu i prezentuju kako na lokolanom tako i na međunarodnom planu.

Foto: Etno Selo Ljubacke Doline/RAS Srbija

-Od upisa Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu 2014. godine, a kasnije i 2018. Običaja branje trave Ive na Ozrenu, u kontinutetu je vršena i njihova promocija i prezentacija. Naše nematerijalno nasljeđe koje je na UNESKO listi, predstavljeno je u više muzeja u Bosni Hercegovini, Srbiji, Rusiji, Austriji, Bugarskoj, Grčkoj i Litvaniji – dodaje.

Kako ona objašnjava, uvrštavanje ovih elemenata na UNESKO-vu listu i njegova zaštita prije svega na reprezenativnoj listi nematerijalnog nasljeđa određene države, je od velikog značaja.

-Nematerijalno kulturno nasljeđe kao i materijalno treba prije svega da bude prepoznato kao značajno kulturno dobro naše države i kao takvo zaštićeno, a onda prezentovano i prepoznato na međunarodnom planu. Prije svega treba da bude razvijena svijest kod naroda šta je njegov kulturni identitet – naglasila je ona.

Važno je edukovati mlade

-Jako je važno da se u okviru školskog obrazovanja našoj djeci razvija svijest kroz različite edukativne programe o značaju kulturnog nasljeđa. Djeca treba se nauče i da se upoznaju šta je kulturni identitet jednog naroda, kako su kulturna dobra jedne države povezana i na koji način  sa kulturama drugih naroda i drugih država. Edukovanjem mladih generacija otvara se mogućnost da u budućnosti imamo zrele ljude koji će dati svoj doprinos u očuvanju kulturnih dobara naše države – rekla je Danijela Đukanović

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.