Da li su maske preporučene ili obavezne i gdje da ih nabavimo?


Ovo su dva pitanja kojima se od sinoć bave kako novinari tako i građani Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao juče da je jedna od mjera u borbi protiv virusa korona obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, ali da ih moraju nositi i oni koji rade i u dodiru su sa drugim ljudima.

Ministar je izjavom prilično zbunio javnost iz dva razloga: ranije je rečeno da maske nisu obavezne, pogotovo za zdrave osobe, a drugi razlog je da je maske teško nabaviti u slobodnoj prodaji jer su već pokupovane.

Mnogi građani su jutros došli u situaciju Da im prodavci u marketima sugerišu da moraju imati masku tokom kupovine, a sve zbog iNformacije koja je objavljena sinoć.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić jutros se na pres konferenciji pojavio sa maskom, ali iz njegovog izlaganja moglo se zaključiti Da nošenje maske nije ”obaveza” u smislu da njeno neizvršavanje podliježe sankciji.

Rekao je da je Štab za vanredne situacije donio odluku da se preporuči nošenje maski “jer se ne možemo pouzdati u to da će građani držati socijalnu distancu”, kao što se nisu mogli pouzdati ni da će se pridržavati kućne izolacije.

“Potrebno je da se preporuči svima da nose maske,” rekao je Šeranić. Tražili smo pojašnjenje iz ministarstva, ali smo upućeni na ovo što je ministar rekao na pres konferenciji.

Ministar je ranije, 16. marta, rekao “da maske treba da nose samo bolesna lica i oni koji takvim licima pružaju njegu.”

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da zdrave osobe masku treba da nose samo ukoliko vode računa o osobi za koju se sumnja da je zaražena korona virusom, zatim ukoliko kašljete ili kišete, a da maske imaju efekta samo ako se koriste u kombinaciji sa čestim čišćenjem ruku gelovima za dezinfekciju na bazi alkohola ili sapunom ili vodom.

Odgovor na pitanje gdje građani na kupe preporučene maske, koje vrste, kako pravilno da ih koriste, još uvijek nije poznat

Maske su tražena roba i svim državama pogođenim koronavirusom. Zbog nestašice nekoliko firmi u BiH je počelo sa proizvodnjom maski, a različita udruženja, ali i građani počeli su praviti maske u kućnoj radinosti.

Izvor Mondo.ba


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.