Cvijanović objasnila zbog čega je proglašeno vanredno stanje u RS-u i šta to znači


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratila se medijima u Banjoj Luci nakon što je Narodna skupština RS-a proglasila vanredno stanje u tom entitetu zbog koronavirusa.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratila se medijima u Banjoj Luci nakon što je Narodna skupština RS-a proglasila vanredno stanje u tom entitetu zbog koronavirusa.

Predsjednica RS-a je objasnila šta će u praksi značiti uvođenje vanrednog stanja u tom entitetu. Sada će entitetski predsjednik moći donositi uredbe sa zakonskom snagom, a što je bilo u nadležnosti NSRS-a.

Cvijanović je kazala da u narednom periodu neće raditi samostalno već u saradnji sa drugim institucijama, Vladom RS-a koja će predlagati određena zakonska rješenja i da će se u dogovoru sa predsjednikom NSRS-a taj tim moći i proširiti.

Ona je istakla da vanredno stanje ne znači suspenziju demokratije niti raspuštanje Narodne skupštine RS-a.

“Sve naše mogućnosti koje smo imali do sada smo iscrpili. Neophodno je da sada možemo mijenjati određene zakone, ne napamet ili proizvoljno, već veoma odgovorno. To će nam omogućiti da intervenišemo u sferama koje su pogođene epidemijom – zdravstvo i privreda“, kazala je.

Cvijanović je istakla da će se novim mjerama pomoći privredi, tako što će se promijeniti zakoni da se produže rokovi za plaćanje, prostor za olakšice itd.

“Nove mjere će se ticati i završetka školske i akademske godine, tačnije to će značiti novi režim polaganja prijemnih ispita i adekvatno testiranje učenika. Imat ćemo tijesnu komunikaciju predsjednika RS-a sa svim institucijama“, dodala je.

Ona je zahvalila narodnim poslanicima što su proglasili vanredno stanje kako bi se brže rješavali problemi u zdravstvenom sektoru i u privredi.

“Virus korona je planetarni problem, svjedoci smo da mnoge države rigorozne mjere, čak stavljajući neke države pod karantin. Mi smo među prvim uvodili mjere i idemo korak dalje da bi lakše donosili nova zakonska rješenja i da bi bolje intervenisali u oblasti zdravstva u cilju zaštite zdravlja i života građana, a paralelno s tim razmišljamo kako urediti stvari da bi šteta koju će pretrpiti privreda bila što manja“, rekla je Cvijanović.

Entitetska predsjednica je na kraju izrazila nadu da će privremeno vanredno stanje trajati što kraće – nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci, zavisno od situacije u vezi sa koronavirusom. Njeno obraćanje možete pogledati ovdje.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.