Čović: Zatvaranjem granica BiH će zaštititi svoje građane


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije koronavirusa.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije koronavirusa.

“Što se prije granica zatvori u smislu komunikacija, biće bolje za nas ovdje u BiH. Najbolji je oblik karantina. Šatori na granici će odbiti brojne da krenu prema zemlji”, istakao je Čović i dodao da bi bilo najbolje da se u karantin stavi Hercegovačko-neretvanski kanton, jer će to spasiti stotine života.

Kada je riječ o virusu korona, ključni problem BiH, prema njegovim riječima, jeste što su odluke donesene sa zakašnjenjem od dvije sedmice.

“Da smo ove odluke, koje danas imamo, donijeli prije 15 dana, imali bismo možda dvoje-troje zaraženih. I znali bismo odakle su došli”, rekao je Čović, dodajući da, bez obzira na složenost sistema, vlast u BiH ipak funkcioniše.

On smatra da BiH tek predstoji faza koja će biti najteža i to za dvije do tri sedmice, ali da o tome treba da govori struka čijih preporuka treba da se pridržavaju svi građani u zemlji, prenosi “Večernji list”.

Govoreći o pomoći EU BiH u medicinskoj opremi, Čović smatra da nije realno očekivati od nekoga da to učini, kada se taj neko i sam suočava sa istim problemima, te dodaje da je sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom razgovarano o pomoći koja je potrebna privredi BiH.

“Sa Satlerom smo razgovarali kako obezbijediti da svi nivoi u BiH pomognu ljudima i privredi. Odnosi sa bankama, kojekakvim obavezama prema zemlji, biće odgođeni nekoliko mjeseci, ali to neće biti dovoljno, jer će brojnim kompanijama biti potreban obrtni kapital”, ocijenio je Čović koji je i predsjednik HNS-a BiH.

Prema njegovim riječima, BiH mora imati paralelnu viziju kako pokrenuti svari u privredi, nakon što se završi pandemija virusa.

Čović smatra da bi pitanje oslobađanja rezervi Centralne banke BiH stvorilo više štete nego koristi, te dodaje da je to ipak pitanje za monetarne i fiskalne stručnjake.

Kada je riječ o problemima koji su nastali u radu institucija na nivou BiH, Čović je rekao da se sada treba baviti virusom, te dodao da bez promjene odluke vezane za izbor članova Centralne izborne komisije BiH, neće biti ni budžeta.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.