Boris Johnson poručio naciji: Uvest ćemo još strožije mjere, najgore tek slijedi


Britanski premijer Boris Johnson pozvao je Britance da ostanu kod kuće i najavio strožije mjere u borbi protiv koronavirusa kojim je i sam zaražen.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je Britance da ostanu kod kuće i najavio strožije mjere u borbi protiv koronavirusa kojim je i sam zaražen.

U svom saopćenju premijer upozorava građane da najgore još slijedi, zajedno s detaljima vladinih naredbi o socijalnom distanciranju, simptomima i pranju ruku, dok se ministri bore za pripremu NHS-a za nadolazeći porast zaraženih koronavirusom, piše The Guardian.

“Od početka smo pokušali da u pravom trenutku uvedemo prave mjere. Nećemo
oklijevati da uvedemo strožije mjere ukoliko to naučni i medicinski savjeti nalažu da moramo učiniti. Znamo da će stvari postati gore prije nego što postanu bolje.
Ali pripremamo prave mjere i što se više pridržavamo pravila, to će manje života biti izgubljeno i život će se vratiti u normalu. Zato vas, u ovom trenutku nacionalnog vanrednog stanja, molim da ostanete kod kuće i spasite živote”, poručio je Johnson.

Ostanak u kući i stroga pravila socijalnog distanciranja moraju se poštovati, upozorio je Johnson.

U Velikoj Britaniji do danas je zabilježeno više od 17.000 slučajeva zaraze i više od 1.000 smrtnih slučajeva kod osoba kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

“Budu li ih ljudi kršili, policija će kažnjavati i rastjerivati okupljanja”, dodao je.

Velika Britanija odgađala je mjere socijalnog distanciranja u zemlji sve do prošle sedmice.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.