Bijeljina – Nova opcija za srednjoškolce : Gimnazija uvodi novi smjer!


Gimnazija „Filip Višnjić“ u Bijeljini, kao jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srpskoj, od ove godine uvodi novine u svom radu. Naime, Gimnazija će upisati i jedno eksperimentalno, matematičko odjeljenje.

Bijeljinska gimnazija u narednu školsku godinu upisaće 184 svršena osnovca i to po 24 učenika u četiri odjeljenja opšteg smjera, tri odjeljenja društveno -jezičkog smjera i po prvi put jedno odjeljenje novog, matematičkog smjera.

Kako za NoviGlas objašnjava Vladimir Šavija, direktor bijeljinske gimnazije, u novo odjeljenje biće upisano 16 učenika.

Ideja za novi smjer javila se kroz organizovanje „Letnje škole mladih matematičara“ , koju ova ustanova organizuje od 2017. godine .

Veliki broj učenika škole ostvario je zavidne rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike i u školi su željeli da im omoguće da svoje znanje dodatno prošire i fokusiraju se na oblast koja ih zanima.

„Zašto baš na ovaj način? Prije svega zato što je planom i programom predviđen rad u manjim grupama. Uz to, povećava se fond časova matematike, fizike i informatike u toku godine, od prvog do četvrtog razreda. Imamo đake koji kasnije žele da upišu ili elektrotehniku ili arhitekturu ili nešto što je vezano za te nauke, ali nemaju dovoljan fond sati koji bi im pomogao da se razvijaju. Cilj je da učenici koji su zainteresovani za upis određenih zanimanja razvijaju sposobnosti iz ovih oblasti“, objašnjava za NoviGlas Šavija.

Uz to, novi smjer će omogućiti povećanje matematičke i informatičke pismenosti kod srednjoškolaca, što je jedan od uslova za dalji razvoj i unapređenje u mnogim oblastima i zanimanjima. Takođe, kroz ovaj smjer razvijaće se i međupredmetne kompetencije i povezivati naučeno, objašnjavaju u Gimnaziji.

„Radiće se po planu i programu jedne od najprestižnijih škola ovog tipa u regionu, Matematičke gimnazije u Beogradu. Ako uzmemo podatak da su učenici ove škole osvojili preko 300 medalja na međunarodnim takmičenjima i da su mnogi od njih školovanje nastavili na renomiranim univerzitetima širom svijeta, jasno je da bijeljinska gimnazija ovim novim smjerom budućim srednjoškolcima nudi dobru osnovu za dalje usmjerenje“, ističe Šavija.

Za Gimnaziju važi stav da je zahtjevna i da traži više u odnosu na druge obrazovne ustanove. Međutim, kako ističe Šavija, to treba posmatrati iz drugog ugla.

„Bijeljinska gimnazija učenicima daje neuporedivo više. I znanja i drugih vještina, raznih vannastavnih aktivnosti i dobro ih priprema za nastavak školovanja, ali i sve ostalo što ih očekuje u karijeri, jer je dobra osnova najvažnija“.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.