Bijeljina – Epidemiološka situacija pod kontrolom, u pripremi kabinet za virusologiju


Epidemiološka situacija u Bijeljini je pod kontrolom, trenutno su tri izliječena pacijenta, a šest registrovanih na virus korona, od kojih su dva u bolničkom karantinu i četiri u Domu učenika, saopšteno je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Direktor bijeljinske Bolnice “Sveti Vračevi” Milica Lovrić naglasila je da je zdravstveno stanje šestoro zaraženih stabilno.

“U bolničkoj izolaciji se nalaze još četiri pacijenta kod kojih postoji sumnja na ovaj virus, uzeti su nalazi i čekamo rezultate”, rekla je Lovrićeva novinarima.

Ona je navela da je u Bijeljini do sada testirano 116 lica, čekaju se četiri nalaza, a registrovano je šest zaraženih, što predstavlja povoljnu epidemiološku situaciju.

“Unazad nekoliko dana proširili smo krug testiranja. Testiramo sve zdrave osobe koje su bile u direktnom i indirektnom kontaktu sa inficiranim i svi njihovi rezultati su negativni”, rekla je Lovrićeva i dodala da je počelo testiranje zdravstvenih radnika koji su bili tokom rada u neposrednom kontaktu sa zaraženima, te da su i njihovi rezultati negativni.

Lovrićeva je rekla da je, ipak, neophodno ostati pripravan i zamolila građane za strpljenje i poštovanje preporučenih mjera.

Ona je, povodom predstojećih praznika, rekla da je neophodno i dalje poštovati zabranu okupljanja i mjere socijalne distance.

Direktor bijeljinskog Doma zdravlja Duško Milovanović rekao je da ohrabruje to što je epidemiološka situacija stabilna, ali da je neophodno i dalje se pridržavati svih mjera koje su na snazi.

“Pod epidemiološkim nadzorom jutros imamo 515 osoba. U karantinu na graničnom prelazu Rača je pet osoba koje su uglavnom iz drugih lokalnih zajednica i za koje očekujemo da budu upućene u svoje lokalne zajednice. U Domu učenika su četiri osobe koje su bez tegoba, a u karantinu Osnovne škole `Vuk Karadžić` je 60 osoba, takođe bez tegoba”, precizirao je Milovanović.

On je naveo da je juče poslije podne mlađa muška osoba pokazivala simptome povišene temperature, te da je, u saradnji sa infektologom bolnice, premještena u bolnički karantin.

“Što se ukupne situacije u karantinima tiče, možemo biti zadovoljni”, ocijenio je Milovanović.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović rekao je da je, prema odluci Glavnog štaba za vanredne situacije, od danas omogućen rad privrednim subjektima koji se bave prodajom bijele tehnike, vodomaterijala, sanitarija, elektromaterijala, boja i lakova, keramike i auto-dijelova, uz poštivanje svih procedura koje u ovoj situaciji zahtijeva Glavni štab.

On je naveo da se pojavljuje višak poljoprivrednih proizvoda na području grada, da je stala prodaja bikova i prasadi, te pozvao sve otkupljivače, klaonice i one koji se bave otkupom mesa da kupuju domaće i na taj način se solidarišu sa domaćim proizvođačima.

Kada je riječ o karantinima, Jović kaže da je u Osnovnu školu “Vuk Karadžić” stiglo 50 novih kreveta, te je kapacitet povećan na 122.

On je najavio donaciju od 500 prehrambenih paketa koju je obezbijedila firma “Mihajlović”, a biće podijeljeni socijalno najugroženijim stanovnicima i marginalizovanim grupama za koje se prikupljaju spiskovi od nevladinih organizacija.

“Firma TRB od sutra će dijeliti veliki broj dezinfekcionih sredstava preduzećima, Bolnici, Domu zdravlja, preduzeću `Patriot` i drugima”, rekao je Jović i dodao da će za penzionere, koji sutra izlaze, biti postavljena dva punkta sa dezinfekcionim sredstvima blizu zgrade Gradske uprave, sa kojih će besplatno moći da ih uzmu.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.