Američka mornarica smijenila kapetana nosača aviona jer je molio za pomoć zbog koronavirusa


Američka mornarica smijenila je komandanta nosača aviona “USS Theodore Roosevelt”, Bretta Croziera zbog toga što je napisao pismo koje je dospjelo u javnost, a u kojem je zatražio oštre mjere nadzora zaraze koronavirusom koja je izbila na njegovom brodu.

Američka mornarica smijenila je komandanta nosača aviona “USS Theodore Roosevelt”, Bretta Croziera zbog toga što je napisao pismo koje je dospjelo u javnost, a u kojem je zatražio oštre mjere nadzora zaraze koronavirusom koja je izbila na njegovom brodu.

NBC News piše da je Crozier zapovijedao posadom od gotovo 5.000 osoba koja se nalazila na nosaču aviona. U četvrtak je razriješen komande, ali će zadržati svoj čin i ostati u mornarici.

Naime, Crozier je ove sedmice podigao uzbunu uputivši pismo rukovodstvu mornarice s jakom porukom u kojem je detaljno opisao zabrinutost zbog širenja koronavirusa na brodu. Međutim, pismo je dospjelo u javnost i stvorilo niz špekulacija.

Govoreći na konferenciji za medije, sekeretar za mornaricu Thomas Modly, rekao je da je komandant donio jako lošu procjenu u trenutku krize te da je na pogrešan način poslao pismo. Naglasio je da ga je trebao adresirati na uzak krug ljudi koji se nalaze u čelništvu mornarice, a ne na širu javnost.

“Ne sumnjam u to da je kapetan Crozier uradio ono što je smatrao da je u tom trenutku najbolje za sigurnost i dobrobit njegove posade. Nažalost, to je sve imalo suprotan efekat. Bespotrebno je izazvao paniku među porodicama naših mornara i marinaca”, rekao je Modly.

Kapetan Brett Crozier (Foto: AFP)

Modly je pohvalio Croziera, ali je naglasio da je u ovom trenutku dozvolio da složena situacija nadvlada njegovo profesionalno djelovanje.

“Odgovornost za donošenje odluke o razrješenju Croziera je na meni. Ne očekujem nikakve čestitke za to. Crozier je nevjerovatan čovjek”, dodao je Modly.

Ovu odluku su kritikovale demokrate iz Odbora za oružane snage.

“Smjena kapetana Croziera u ovom kritičnom trenutku kada su njegovi mornari suočeni s pandemijom koronavirusa je nesmotreni politički potez”, rekao je predsjedavajući Odbora Adam Smith.

Bivši potpredsjednik Joe Biden prokomentarisao je da je ova odluka doslovno uputila metak kapetanu koji je bio vjeran svojoj misiji nacionalne sigurnosti.

“Obavljao je časno svoju dužnost koja je podrazumijevala brigu o mornarima i s pravom je bio zabrinut zbog mogućnosti širenja koronavirusa”, kazao je Biden.

Crozier je u dramatičnom pismu napisanom na četiri stranice opisao situaciju na nosaču aviona, dok je broj zaraženih mornara sve više rastao.

Zatražio je “odlučnu akciju” i evakuaciju više od 4.000 mornara s broda te njihovu izolaciju. Rekao je da neće uspjeti zaštititi “ono najvrjednije – vojnike”, ne poduzme li mornarica odmah nešto.

Zbog pisma se Pentagon morao braniti od napada da ne čini dovoljno za zaštitu posade broda, a ono je uznemirilo i obitelji mornara na brodu.

Nosač aviona bio je u Tihom oceanu kada je mornarica prije sedam dana izvijestila o prvom slučaju koronavirusa na brodu. Nakon toga je pristao u bazu Guam.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.