Ajdinović: Na graničnim prijelazima u FBiH izdata 13.841 rješenja o izolaciji


Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH, poručio je to direktor Anis Ajdinović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH, poručio je to direktor Anis Ajdinović.

Kako je kazao, 84 federalne inspektorice i inspektora na graničnim prijelazima u FBiH izdali su 13.841 rješenja o izolaciji na period od 14 dana.

“Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom
nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje 84 federalne inspektorice i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH”, kazao je Ajdinović.

Termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Bijača, a danas i na GP Kamensko.

“Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.377 lica, državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci, spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije”, kaže Ajdinović.

Isto vrijedi, dodaje, i za 149 lica, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

“Očekujemo nove podatke za lica državljane BiH s prebivalištem na području FBiH od Inspektorata RS i Inspektorata Brčko Distrikta, kojima su izdata rješenja o izolaciji. Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 99 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 32 lica biti pokrenuti prekršajni postupci”, kazao je Ajdinović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je stvorila pravne i administrativne pretpostavke za uspostavljanje procedure upućivanja putnika u šatorske karantine po donošenju odluke nadležnih organa BiH/FBiH.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700,00 KM. Kod 35 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

“Ovim putem želim zahvaliti našim inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije. Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH”, kazao je direktor Anis Ajdinović.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.